Empastaments
Què és un empastament?
Un empastament dental consisteix a netejar la cavitat creada per una càries i emplenar-la amb algun material adequat. Així, conservem l’anatomia de la dent ajudant a mantenir la seva estètica i funcionalitat.
Quan detectis una càries no has d’esperar per acudir al dentista, sempre és millor tractar una càries més petita que una gran restauració.


Quants tipus d’empastaments hi ha?
Existeixen diversos tipus de materials que es poden utilitzar per realitzar una obturació o empastament.
Els més utilitzats són les resines compostes, algunes amb partícules ceràmiques i, les amalgames. Els empastaments de resina són d’un material plàstic anomenat composite. És perfectament emmotllable i s’endureix amb l’acció d’una llum especial.
Entre els seus avantatges destaquen el seu color natural molt semblant al de la dent i la seva perfecta adhesió. Encara que és cert que no duren tant com l’amalgama (l’empastament de plata) i el color pot alterar-se amb el temps, sobretot si es consumeix tabac, cafè o te.

Quant pot durar un empastament?
La durada d’un empastament no solament depèn del material utilitzat, sinó també de factors molt específics de cada pacient, l’estat de la dent malferida, la quantitat de dent romanent, la profunditat i la localització de la lesió.
Una cosa hauries de tenir clara, tenir un empastament no significa que no puguis tornar a tenir una càries en aquesta mateixa dent. Pel que sempre és necessari seguir mantenint una correcta higiene bucodental.
Amb els empastaments s’eliminen els teixits alterats per la càries i que no són recuperables, es restaura la forma i funció de la dent amb el material apropiat, però sense una bona higiene i control d’aquesta peça pots tornar a patir una altra càries.

Com es pot prevenir la càries dental?
La càries dental és la destrucció dels teixits de les dents causada per la presència d’àcids produïts pels bacteris de la placa dipositada a les dents. Aquesta deterioració de les dents està molt influenciada per l’estil de vida, és a dir, influeix el que mengem, la forma com cuidem les nostres dents, els nostres hàbits d’higiene, la presència de fluor a la sal i l’aigua i, la pasta de dents que utilitzem. L’herència també juga un paper molt important en la predisposició a tenir càries.
En el cas dels adults també destaquem la sequedat bucal com a factor que afavoreix l’aparició de càries. La sequedat bucal també anomenada xerostomia, és un trastorn provocat per la falta de saliva a causa d’algunes malalties, a l’ús d’alguns medicaments i a tractaments de radioteràpia i quimioteràpia.
Raspalla les teves dents almenys dues vegades al dia, utilitza fil dental i una esbandida bucal amb fluor.
Visita al teu odontòleg mínim una vegada a l’any.
Porta una dieta equilibrada restringida en aliments amb sucres. Si ingereixes aquests aliments intenta raspallar-te ràpidament les dents.

Dra. Judith Vilar i Dra. Daniela Staar
Especialistes en odontologia conservadora.
Els nostres especialistes en odontologia conservadora t’atendran per ajudar-te a millorar la teva salut bucal.
Contacta amb nosaltres sense cap compromís
A la nostra clínica dental comptem amb les tècniques més noves en salut bucal, i estem a l’avantguarda en el diagnòstic i tractament.